Exkl. moms Inkl. moms

Dålig lukt hemma - Möjliga orsaker och åtgärder

Dålig lukt hemma - Möjliga orsaker och åtgärder

Upplever du att ditt hem luktar illa trots att du städar och skrubbar varje dag? Att ha dålig lukt hemma är riktigt tråkigt, och ofta är det inte ens din städinsats som är boven i dramat.

Istället kan det vara själva bostaden som luktar illa. Det kan nämligen finnas spår av allt från mögelsporer och fukt till kattpäls och gammal tobak i väggar och textilier. Vissa lukter försvinner inte hur mycket du än städar, så istället kan du behöva ta till smarta hjälpmedel för att få bukt med dem.

Det kan vara svårt att hitta lukternas ursprung och avgöra var de kommer ifrån, men med rätt verktyg kan det vara desto enklare att få bort dem.

Vanliga orsaker till dålig lukt hemma

Enligt Villaägarna har ungefär 40% av landets villor problem med dålig lukt hemma. Det är inte bara äldre hus som luktar, utan även nyare bostäder kan vara drabbade. Äldre hus är dock överrepresenterade i statistiken när det gäller ovälkomna dofter, så det är ett faktum att dåligt byggda hus ofta är ett problem.

Ett välkänt problem är att stommen i äldre hus flitigt behandlades med träskyddsmedel innehållande klorfenol. Det har lett till att en mögeldoft ofta sprids i husen och ger de boende besvärliga hälsoproblem.

Men om du har ett illaluktande hus som är nyare eller inte har behandlats med klorfenol, vad kan då problemet vara?

Vanliga orsaker till dålig lukt hemma:

  • Betongplatta - Om ditt hus står direkt på en betongplatta som är dåligt gjuten kan det uppstå problem när fukt från marken tar sig in i husets grundkonstruktion genom plattan. Mögel och bakterier får fäste och genom en kemisk process bildas gasen kloranisol som kommer in i huset och har en mycket frän lukt.
  • Fukt i husgrund - Undermålig dränering eller bristande fuktskydd kan skapa fukt i husgrunden, något som kan leda till fuktskador och dålig inomhusmiljö som följd. För att få bukt med fukt i krypgrunden kan du behöva installera en avfuktare.
  • Hög luftfuktighet - Hög luftfuktighet skapar en perfekt miljö för mögel och bakterier att frodas i. Det leder till en unken lukt i hus som sticker i näsan och i värsta fall mögelväxt. Normal luftfuktighet inomhus är ungefär 40-60%, och högre än så kan skapa hälsoproblem för både dig och ditt hus. Finns ofta i källare och förråd.
  • Mögel - Mögel sprider en unken, jordig lukt i ditt hus. Det växer ofta på dolda ställen som kan vara svåra att upptäcka, till exempel i väggar och tak samt uppe på vinden.
  • Otillräcklig ventilation - Dålig ventilation ger en unken lukt i hus eftersom lukten stagnerar och fukt byggs upp. Med en ökad fuktighetsnivå så skapas det förutsättningar för mögeltillväxt. Dålig luftcirkulation förhindrar dessutom att gamla, förorenade lukter försvinner.
  • Fuktig källare - Källare är ofta fuktiga, speciellt om de saknar bra ventilation och dränering. Fukten kan orsaka mögel- och svamptillväxt, och den lukt som skapas i källaren kan snabbt sprida sig vidare upp i huset.
  • Husdjur - Våra älskade husdjur kan bidra till oönskade lukter på många sätt. Både päls, saliv och urin kan lätt sätta sig i mattor, möbler och textilier och skapa fräna lukter.
  • Väggfärger - Äldre och billiga väggfärger kan släppa ifrån sig starka kemiska lukter om de innehåller lösningsmedel. Speciellt lukt från äldre färger kan vara svår att ventilera bort.
  • Rökning - Cigarettrök tränger in i väggar, möbler, gardiner och andra ytor, vilket gör att lukten sätter sig djupt och blir svår att bli av med. Du kan därför ha problem med dålig lukt hemma om en tidigare boende har rökt inomhus.
  • Avlopp - Avlopp som inte underhålls utan blir igensatta kan skapa allvarliga luktproblem. Lukt från avloppsvatten eller gamla rör kan sippra upp i huset, särskilt i badrum och kök och skapa ett illaluktande hem.

Det finns många orsaker till att det luktar illa hemma. Eftersom vissa lukter kan vara mer allvarliga än andra, så är det viktigt att hitta källan till dem. Frän lukt som kommer från mögel eller fuktskador är till exempel ett problem som du måste ta hand om så fort som möjligt.

Men, hur luktar en fuktskada?

Hur luktar mögel i hus?

En fuktskada kan leda till mögelpåväxt i ditt hem och det är något du alltid vill undvika. Om du har fukt och mögel i ditt hus kommer du att känna en frän och stickande lukt som irriterar dina näsborrar. Det beror på att gasformiga kolväten från mögel tar sig in i din boendemiljö och sätter sig i alla material.

Nere i krypgrunder känner du ofta en jordlukt som påminner om doften i en jordkällare. Det beror på att mögelbakterier här nere bildar en gas som kallas för geosmin. Enligt Boverket är tre av tio hus drabbade av fuktskador i inomhusmiljön, något som kan leda till en mängd symptom.

Lösningar mot unken lukt i hus

Om du har dålig lukt hemma så finns det en lösning på problemet! Vilken lösning som passar bäst varierar beroende på orsaken till lukten.

Många väljer att testa klassiska husmorstips med bikarbonat och ättika eftersom dessa produkter är kända för att suga åt sig och eliminera jobbiga lukter. Andra väljer ett mer modernt tillvägagångssätt och ställer ut doftpinnar eller sprejar doftsprayer.

Om det inte fungerar så har vi på Acetec välbeprövade maskiner som tar hand om luktproblemet på ett kraftfullt sätt.

Men kom ihåg - om du exempelvis har fått mögel eller andra större strukturella skador i fastigheten bör du först åtgärda själva grundproblemet. Till exempel genom att sanera eller byta ut, innan du kan börja arbeta i förebyggande syfte.

Avfuktare

Med en sorptionsavfuktare kan du effektivt sänka luftfuktigheten i källare och krypgrunder för att på så sätt förebygga mögel och fuktrelaterade lukter. Luftavfuktaren suger helt enkelt ut fukt ur luften och kan spara dig många tiotusentals kronor genom att förhindra att en för hög relativ luftfuktighet hinner ställa till med oreda.

Luftrenare

Med en luftrenare får du bättre luft inomhus. Luftrenare avlägsnar nämligen damm, allergener och andra luftburna partiklar som kan skapa dålig luftkvalitet och lukt. Det är viktigt att tänka långsiktigt med hållbara lösningar.

FTX-aggregat

Att förbättra ventilationen kan ge dig ett betydligt fräschare inomhusklimat med färre oönskade lukter. Ett FTX-ventilationsaggregat återvinner dessutom värmen från frånluften, vilket kan hjälpa dig att spara energi och sänka uppvärmningskostnaderna.

Ozongenerator

En ozongenerator neutraliserar dålig lukt genom att eliminera luktmolekyler med ozon, perfekt för utrymmen som krypgrunder, kallvindar, förråd, soprum och andra platser med luktproblem. Här kan du läsa om hur man använder en ozongenerator på ett säkert sätt.

Acetec - ett bättre inomhusklimat

Du är inte ensam om att det luktar illa hemma. Det är snarare ett stort problem för många av oss. Genom att använda en lösning från Acetec hjälper du ditt hus att må bra. Vissa bostäder behöver helt enkelt lite hjälp på traven när det kommer till att skapa en bra luftcirkulation och normal luftfuktighetsnivå.

Dåliga lukter behöver dock inte bero på allvarliga problem. Dålig lukt hemma kan komma från ett igensatt avlopp eller så kan hunden råkat kissa inomhus när ingen såg. Genom att hitta källan till problemet och sedan applicera en lämplig lösning kan det snart börja dofta gott hemma igen!

Frågor kring ventilation eller avfuktning? Hör av dig så hjälper vi dig hitta rätt lösning.

Kontakta oss