Exkl. moms Inkl. moms

Mikrobiell påväxt: Vad är det?

Mikrobiell påväxt: Vad är det?

Det är lika viktigt att ta hand om husets hälsa som din egen. Om bostaden drabbas av mikrobiell påväxt kan det nämligen snabbt leda till oroande och kostsamma konsekvenser.

Genom att ha koll på vad mikrobiell tillväxt är och hur du upptäcker den kan du enklare säkerställa att ditt hus mår bra. De viktigaste redskapen i jakten på svampväxtlighet? Din näsa och en fuktmätare. Låt oss kika på hur och var du bör hålla extra koll för att förbättra inomhusklimatet.

Vad menas med mikrobiell påväxt?

När man pratar om mikrobiell påväxt så menar man en svampväxtlighet i huset. Den är oftast synlig med blotta ögat först när den har växt sig så stor att den utgör ett faktiskt problem. Ofta känner man lukten av svampväxtligheten i luften innan man ser den. Påväxten leder nämligen ofta till att det bildas en unken luft i utrymmet, vilket ofta är första tecknet på att något är fel.

Dålig luft, mörka fläckar och missfärgningar i samband med hög luftfuktighet innebär nästan uteslutande att det finns mikrobiell påväxt som är dålig både för ditt hus och din hälsa. De mikroorganismer som leder till mögel finns överallt. De finns i luften vi andas både inomhus och utomhus. Men med rätt förutsättningar, det vill säga ett fuktigt klimat utan bra ventilation, börjar sporerna växa.

Just dålig ventilation är ett stort problem i äldre hus eftersom vi idag gärna tar långa varma duschar, lagar mycket mat och höjer värmen inomhus med våra moderna värmesystem.

Typer av mikrobiell tillväxt

Det finns olika sorters mikrobiell tillväxt att hålla utkik efter i ett hus. Det rör sig bland annat om bakterier, mögel, röta och alger. De vanligaste är dock den svamptillväxt som leder till mögel och röta.

Rötsvamp

Mikrobiell påväxt i huset som leder till rötsvamp kan bli ett allvarligt problem. Röta bryter nämligen snabbt ned trä och försvagar husets konstruktion. Den värsta varianten är serpula lacrymans, även kallas den äkta hussvampen. Allvarliga angrepp av röta kan leda till att huset riskerar att rasa och de drabbade delarna måste därför snabbt åtgärdas genom att bytas ut. Det leder ofta till en hög utgift.

Mögelsvamp

Även mögelsvamp kan leda till allvarliga konsekvenser, inte bara för själva huset utan även för de människor som bor i det. Mögelsvamp börjar nämligen producera gifter, något som kan leda till besvärliga hälsoproblem, såsom trötthet, astma, eksem och allergier. Du hittar ofta mögel på dött organiskt material, men det kan även växa på oorganiskt material om huset är smutsigt. Mögel växer bara av fukt, men det kan överleva länge även i torra klimat.

Var är det vanligt med mikrobiell påväxt?

Det finns vissa utrymmen som drabbas av mikrobiell påväxt oftare än andra. Det beror på att deras konstruktion skapar det klimat som gynnar tillväxt av röta, mögel och bakterier. Eftersom den bakomliggande orsaken är hög luftfuktighet, så är det inte så konstigt att det enklare blir mikrobiell påväxt på din vind, i garaget och nere i krypgrunden.

Krypgrund

Det bildas ofta mikrobiell påväxt i krypgrunden, något som beror på att det skapas kodens mellan den kalla marken och det varma huset. Hög markfukt och dålig ventilation gör utrymmet idealiskt för mikroorganismer att växa i.

För att huset ska må bra är det därför viktigt att regelbundet kontrollera statusen på krypgrunden. En åtgärd mot mikrobiell påväxt i krypgrunden är att använda marktäckning, det vill säga markplast, som skyddar mot fukt från marken. Komplettera därefter med en krypgrundsavfuktare så håller du luftfuktigheten under kontroll. Genom att verka förebyggande kan du säkerställa att huset mår bra året runt.

Lästips: Fuktig krypgrund och mögel i krypgrund

Kallvind

Ett annat utrymme som är känsligt är vinden. På grund av dålig ventilation, kyla utifrån taket och värme inifrån huset skapas en hög luftfuktighet och gott om kondens. Det är framförallt temperaturskillnaderna mellan huset och taket som leder till problem med fuktuppbyggnad och svamptillväxt.

En åtgärd mot mikrobiell påväxt uppe på kallvinden är att täta i innertaket. Först måste du dock noggrant kontrollera att det inte har hunnit skapas en försvagning i konstruktionen av till exempel rötsvamp.

Lästips: Fukt på vinden och mögel på vinden

Källare

Många källare är drabbade av tillväxt som inte bör vara där. Källare är extra utsatta eftersom de ligger under marknivå. Ofta är det en kombination av bristande dränering och fukt från den kalla marken som leder till påväxt. Nere i källaren är det framförallt mögel- och svamppåväxt som är ett vanligt problem.

För att förebygga svamppåväxt i källaren är det viktigt att se till att dräneringssystemet fungerar som det ska och att marken runt huset lutar bort från byggnaden. Det är ett enkelt sätt att förhindra vattenansamlingar vid husgrunden på.

Lästips: Fukt i källare

Garage

Garage drabbas ofta av påväxt eftersom det inte är lika uppvärmt, välisolerat och välventilerat som bostadshuset. Kyla och regn skapar problem utifrån genom att öka luftfuktigheten inne i garaget. Om du dessutom kör in en bil full av snö i garaget så leder det till ännu mer fukt.

Temperaturskillnader leder till kondens och mögel får utrymme att frodas. För att förebygga detta bör även garaget isoleras väl och ett bra ventilationssystem bör installeras. Det är även en fördel att lägga en fuktbarriär under garagegolvet för att förhindra att markfukt tränger in.

Lästips: Fukt i garaget

Sommarstuga

När man slår upp ytterdörren till sommarstugan efter en lång vinter så möts man ofta av en unken, instängd doft. Det beror på att stugan har stått tom hela vintern. Utan uppvärmning bildas ett kallt och fuktigt klimat innanför dess fyra väggar.

Sommarstugor är särskilt utsatta för mikrobiell påväxt eftersom de står tomma, har dålig ventilation och bristfällig eller ingen uppvärmning. Innan du stänger igen sommarstugan för säsongen bör du kontrollera att tak, fönster och väggar är täta och gärna behandla utsatta ytor med mögelskyddande medel.

Lästips: Avfuktare för fritidshus

Undvika mikrobiell påväxt

Det finns många fördelar med att arbeta aktivt för att förebygga mikrobiell påväxt. Genom att åtgärda de utrymmen i och utanför huset som ofta drabbas och regelbundet kontrollera deras hälsostatus kan du spara både tid, energi och pengar.

Att dränera runt huset, täta väggar, isolera innertak och lägga markplast i krypgrunden är dock stora jobb som kräver en väl tilltagen budget. Speciellt om du behöver vidta flera av åtgärderna.

Under tiden är det därför ett klokt val att köpa en sorptionsavfuktare som effektivt minskar luftfuktigheten. Det är en investering som är väl värd pengarna, särskilt i jämförelse med de utgifter som röta och mögelsvamp kan leda till. En sorptionsavfuktare håller fuktigheten på en nivå där mikrobiell tillväxt inte får förutsättningar att gro, även på de platser där en kondensavfuktare inte är effektiv.

Acetec sorptionsavfuktare

Du köper sorptionsavfuktare av högsta kvalitet hos Acetec. De är utvecklade i Älvsbyn, och klarar av det fuktiga klimat som finns både i regniga Skåne och snörika Norrland.

Testa gärna vårt verktyg nedan för att få förslag på en lämplig avfuktare till ditt utrymme - oavsett om det är till en krypgrund, kallvind, garage, fritidshus eller liknande.

Välj avfuktare