Exkl. moms Inkl. moms

Bekämpa fukt på vinden – Effektiva lösningar och tips

Bekämpa fukt på vinden – Effektiva lösningar och tips

Att hantera fukt på vinden är en alltmer vanlig utmaning i takt med att vi tilläggsisolerar och energieffektiviserar våra hus. Äldre hus är särskilt utsatta då de ofta saknar diffusionsspärr i innertaket, vilket tillåter fukten att vandra upp och kon

Fukt på vinden – Så skyddar du ditt hem

Att hantera fukt på vinden är en alltmer vanlig utmaning i takt med att vi tilläggsisolerar och energieffektiviserar våra hus. Äldre hus är särskilt utsatta då de ofta saknar diffusionsspärr i innertaket, vilket tillåter fukten att vandra upp och kondensera.

Orsaker till fukt på vinden

  • Fuktig luft stiger upp från bostaden
  • Takets ytskikt läcker
  • Otätheter som tillåter regn och snö att tränga in

Varför har fukt på vinden blivit ett större problem?

Med införandet av mer energisnåla lösningar som värmepumpar och fjärrvärme, i kombination med tilläggsisolering och 3-glasfönster, har husen blivit varmare men också mer benägna att samla på sig fukt. Äldre värmekällor som olje- och pelletspannor hade en förmåga att skapa luftomsättning som hjälpte till att avleda fukt.

Isolering och brist på diffusionsspärr ökar temperaturskillnaden mellan inomhus och vinden, vilket resulterar i kondensering när varm luft stiger.

Åtgärder mot fukt på vinden

Att bygga om eller energieffektivisera kräver noggrannhet, särskilt med avseende på klimatet på vinden. Vintertid kan rimfrost på takstolar indikera problem. Alltför mycket fukt kan leda till svartmögel, vilket är skadligt både för huset och hälsan.

Närbild på svartmögelKallvind med fukt och mögel

En sorptionsavfuktare är en utmärkt lösning för att hålla vinden torr. Tätning av vinden och regelbunden kontroll är också viktigt för att förhindra fuktrelaterade problem.

För mer rådgivning om val av avfuktare eller andra fuktskyddslösningar, besök vår guide eller kontakta oss.