🎄Frohe Weihnachten! Öffnungszeiten »

Exkl. MWST. Inkl. MwSt.

Fukt i källare: Vad ska man göra?

Fukt i källare: Vad ska man göra?

Har du problem med fukt i källaren? Källaren är ofta ett utrymme för förvaring, hobbyrum, eller till och med som en extra boendeyta.

Men källaren är också en av de mest utsatta delarna i huset när det gäller fukt. Om det går för långt kan det leda till skador på husets struktur och ett allmänt dåligt inomhusklimat med sämre luftkvalitet. Här tittar vi närmare på varför fuktproblem vanligen uppstår och hur du effektivt kan bekämpa det med en sorptionsavfuktare - en lösning som är särskilt lämplig för kalla källare och andra ouppvärmda rum.

Varför får man fukt i källaren?

Fukt i källaren är ett relativt vanligt problem runt om i Sverige. Vanliga tecken är till exempel obehaglig lukt, mörkare fläckar, missfärgningar, sprickor eller ojämnheter i golv och tak eller avflagnad tapet. Det finns flera faktorer som bidrar till fukt i källaren, bland annat:

1) Dålig dränering

Dålig dränering runt fastigheten är en av de vanligaste orsakerna till att vatten tränger in i källaren. Om vattnet inte leds bort från huset på rätt sätt, till exempel från igensatta dräneringssystem eller stuprör, kan det samlas runt grunden och så småningom droppa ner i källaren.

2) Grundvatten

I områden med hög grundvattennivå kan vatten naturligt pressas in i källaren genom husets fundament. Detta förvärras under perioder med mycket nederbörd eller snösmältning, när grundvattennivån stiger och ökar trycket.

3) Dålig ventilation

Källare är ofta dåligt ventilerade, vilket innebär att fukten inte kan ta sig ut på ett bra sätt. Många källare har dessutom bastu, spa eller tvättrum, som ytterligare ökar fuktbelastningen.

4) Läckage

Läckande rör eller dåligt isolerade vattenledningar kan också vara en fuktorsak. Även små läckor kan över tid leda till fuktskador!

Hög luftfuktighet över tid

Om du har hög luftfuktighet i källaren och struntar i problemet kan det innebära en hel del problem i det långa loppet. Här följer exempel:

Mögel- och svamptillväxt

I en tät och sluten miljö - med en relativ luftfuktighet på 75 till 80%, en temperatur runt 15 grader och under en period på 30 dagar - finns det risk för mögeltillväxt.

Källaren kan därför i värsta fall bli en grogrund för dessa mikroorganismer, särskilt om du också förvarar organiskt material, som tidningar, virke och liknande där. Mögel kan sprida sig, och sporer i luften kan leda till hälsoproblem, som allergier, astma och andra luftvägsbesvär. Dessutom kan mögeltillväxt skada möbler, textilier och andra föremål som du förvarar i källaren.

Strukturella skador

Med tiden kan fukt och därefter mögel påverka husets grund och konstruktion. Mögel kan leda till att trä ruttnar, betong spricker och metall korroderar. Det kan försvaga husets stabilitet och resultera i kostsamma reparationer.

"Det luktar källare"

Du har säkert någon gång gått ner i en fuktig och mörk källare och mött den karakteristiska unkna lukten som är svår att bli av med. Denna dåliga lukt kan sprida sig till andra delar av huset och påverka hela inomhusklimatet.

Värdeminskning

Fuktproblem kan minska värdet på ditt hus, då man som husspekulant inte vill se tecken på fukt- och mögel. Om problemen är tillräckligt stora kan det göra det svårare att sälja fastigheten.

Åtgärda fukt i källaren

Se över följande områden om du vill få ner luftfuktigheten i källaren.

  1. Ventilation: Ett ventilationssystem, som ett FTX-ventilationsaggregat, kan hjälpa till genom att dra ut fuktig luft och släppa in torr frisk luft samtidigt som det återvinner värmen från den fuktiga luften.
  2. Uppvärmning: Att höja temperaturen i källaren kan minska den relativa luftfuktigheten. Men det är ofta en dyr och ineffektiv metod, särskilt i större eller dåligt isolerade källare.
  3. Avfuktare: En avfuktare är en bra och enkel lösning för att snabbt få ner luftfuktigheten i källaren. Det finns olika typer, som kondens- och sorptionsavfuktare, vilka fungerar bra i olika temperaturer.

Sorptionsavfuktare - ett bra val i källare

Sorptionsavfuktare är ett riktigt bra alternativ för att hantera fuktproblem, särskilt i kallare utrymmen som källare, krypgrund, garage, förråd och vind.

Till skillnad från kodensavfuktaren, som kyler ner luften för att kondensera ut fukten, fungerar sorptionsavfuktare genom att absorbera fukt med hjälp av en roterande rotor och ett torkmedel. Den fuktmättade luften leds sedan ut via en våtgasslang, medan den torra luften återförs till utrymmet. Sorptionsavfuktare är mycket effektiva även vid låga temperaturer - ända ner till långt under fryspunkten - och särskilt väl lämpade för svenska förhållanden.

Installera en avfuktare, att tänka på

När man vill installera en avfuktare i källaren är det viktigt att först fundera över förutsättningarna innan man går vidare och börjar kolla på maskiner.

Volym och den faktiska luftfuktigheten

Källarens storlek avgör hur kraftig avfuktare du behöver. En större källare kräver en avfuktare med högre kapacitet för att effektivt kunna bibehålla rätt fuktnivå. Avfuktaren ska inte behöva kämpa hela tiden för att hålla fuktigheten under en förprogrammerad nivå.

Som vi var inne på tidigare är källaren i många fall ett extra utsatt utrymme i huset med temperaturförändringar, sämre ventilation eller tvättrum, bastu och liknande. Det ökar den relativa luftfuktigheten.

Temperaturen

Om källaren är kall, eller ouppvärmd, är en sorptionsavfuktare det bästa valet eftersom den fungerar effektivt i kyla. I en uppvärmd källare kan däremot en kondensavfuktare också vara ett alternativ.

Installation och underhåll

Välj en avfuktare som är enkel att installera och kräver minimalt med underhåll. Våra avfuktare har tydliga instruktioner och är utformade för att vara så underhållsfria som möjligt, så att du kan ägna tid åt annat. Via manöverpanelen får du stenkoll på fukthalten i källaren. Enkel installation och låga underhållskrav gör att avfuktaren snabbt blir en smidig del av ditt hem, utan extra krångel.

Acetec EvoDry-avfuktare

Hos Acetec köper du sorptionsavfuktare av högsta kvalitet, noggrant utvecklade och testade i Älvsbyn, Sverige, för att klara vårt nordiska klimat. Vi sätter verklig prestanda i fokus och låter produkterna tala för sig själva, istället för att slänga oss med trendiga buzzwords. Vår prioritet är att avfuktaren levererar pålitlig och kapacitet som verkligen gör skillnad i ditt utrymme, oavsett storlek och behov.

Acetec EvoDry-avfuktare är framtagna med ett stort fokus på tillförlitlighet, vilket gör att du kan lita på att de levererar och håller ditt utrymme torrt och fritt från fukt.

Välja rätt sorptionsavfuktare

Läs gärna vår artikel om avfuktare för källare för att få mer information. Du kan även klicka på knappen nedan för att testa vårt kostnadsfria verktyg, som hjälper dig att hitta rätt avfuktare för ditt behov. Verktyget baserar sig på kubikvolym och ger dig direkt ett förslag på avfuktare.

Välj avfuktare till källaren