Exkl. moms Inkl. moms

Mögel i krypgrunden

Mögel i krypgrunden

Att man får mögel i krypgrunden beror på att fukthalten är för hög och tillåter mikrobakteriell påväxt. Stiger fukthalten över 75% Rh är förutsättningarna för tillväxt av mögel optimal.

Möglet som växer i krypgrunder är så kallat vitmögel (penicillium chrysogenum). Det är därför viktigt att man en gång per år inspekterar sin krypgrund efter mögelpåväxt. Om man upptäcker möglet i tid är det relativt enkelt att åtgärda problemet och förebygga ny påväxt. Att vänta för länge kan leda till att möglet sprider sig och orsakar allvarligare skador, inte bara på din krypgrund, utan även på hälsan.

Hur påverkar vitmögel hälsan?

Om du utsätts för vitmögel kan du utveckla så kallad mögelallergi. Detta är en reaktion på de partiklar som frigörs när möglet växer och sprids. Om man drabbas av mögelallergi har man oftast även andra allergier och är därför extra känslig mot mögel. För vissa kan till och med en långvarig exponering leda till kroniska hälsoproblem, som astma och luftvägsinfektioner. Det är därför viktigt att agera snabbt när du upptäcker dåliga lukter eller överdriven luftfuktighet i hemmet.

Vilka symtom ger mögelallergi?

Vanliga symtom är:

  • Huvudvärk
  • Hosta
  • Luftrörsbesvär
  • Rinnande ögon
  • Torr hud
  • Trötthet

Dessa symtom kan ibland förväxlas med vanliga allergier eller förkylningar, men om du bor i ett hus med en krypgrund som är utsatt för hög fuktighet, bör du vara uppmärksam på möjligheten att mögel kan vara orsaken.

Hur får man bort mögel i krypgrunden? 

Man kan själv ta bort mögel genom att använda Mögel-Fri, ett medel som sprayas direkt på möglet. Därefter låter du medlet verka och skrubbar blindbotten ordentligt. Med hjälp av en UV-lampa kan du sedan kontrollera att du fått bort möglet. Finns det fortfarande spår av möglet kvar, upprepar du behandlingen. Om mögelangreppet är tillräckligt omfattande behöver man göra en mer noggrann sanering och byta ut skadat material för att undvika påverkan på byggnadens struktur.

Förebygg nya angrepp

  • Efter att du fått bort möglet är det viktigt att du förebygger nya angrepp. Börja därför med att ta bort allt organiskt material, såsom träbitar och annat som kan utgöra näring för möglet.
  • Plasta sedan marken och upp efter kantbalken för att förhindra att markfukten tränger upp och orsakar nya problem.
  • Täta alla hål och glipor med fogskum, så att ingen luft från den omgivande miljön kan tränga in och öka luftfuktigheten.
  • Lämna en ventil öppen för att du senare ska kunna föra ut avfuktarens våtgasslang, vilket hjälper till att hålla luftfuktigheten nere.

Installera en krypgrundsavfuktare

Det räcker inte att bara täta krypgrunden, det kan rentav förvärra miljön om fukten inte kan ventileras ut. Genom att installera en krypgrundsavfuktare kan du hålla en hälsosam fukthalt i krypgrunden. Med en avfuktare ser du till att luften cirkulerar och att överflödig fukt kontinuerligt tas bort. Detta minskar risken för nya mögelangrepp och bidrar till en längre livslängd för din fastighet.

En annan fördel är att du kommer uppleva att golvet inne i huset blir varmare. Fuktiga krypgrunder bidrar ofta till kalla golv och ett otrevligt inomhusklimat, särskilt under vintermånaderna. Att installera en krypgrundsavfuktare är enkelt, och om du redan har plastat krypgrunden har du gjort det värsta jobbet.

Behöver du hjälp med att välja avfuktare? 

Vi har ett verktyg som hjälper dig att välja rätt avfuktare för den volym du vill avfukta. Klicka nedan och börja med att välja utrymme.

Välj avfuktare