Exkl. moms Inkl. moms

Tecken på fuktskada och hur man undviker det

Tecken på fuktskada och hur man undviker det

Har du upptäckt en unken luft i hemmet eller sett färgförändringar på golvbrädorna? Då kan det röra sig om en fuktskada som snabbt fått allvarliga konsekvenser.

Genom att hålla koll på luftfuktigheten i hemmets alla delar och se till att huset är i gott skick kan du förebygga att sådant händer. Skador som uppstår på grund av fukt kan snabbt leda till stora, kostsamma renoveringar. De är nödvändiga både för husets och din familjs hälsa. Genom att känna till vanliga tecken på fuktskador kan du snabbt identifiera dem och skydda ditt hem.

Vad är en fuktskada?

En fuktskada uppstår när fukt tränger in i byggnadsmaterial och orsakar nedbrytning över tid. Det kan finnas många bakomliggande orsaker till att skadan uppstår, men de vanligaste i ett hus är läckande rör, dålig ventilation eller skador på tak och husgrund.

Om skador orsakade av fukt inte åtgärdas kan de snabbt bli allvarliga. Det kan leda till att byggnadens konstruktion försvagas och att ett mögelangrepp påbörjas. När det börjar växa mögel, något som kan ske inom några dygn, kan inomhusluften snabbt försämras och de personer som bor i huset kan drabbas av hälsoproblem.

Fuktrelaterade skador kan ibland räknas som ett dolt fel. Allt beror på när skadan uppstod och om den hade kunnat upptäckas vid en besiktning. Skadorna kan snabbt bli kostsamma att åtgärda, och det varierar mellan olika försäkringsbolag om de täcker dessa kostnader eller inte.

Varför uppstår fuktskador?

Det finns många saker som kan orsaka fuktskador i hus. Några vanliga anledningar är:

  1. Vattenläckage och kondens
  2. Hög luftfuktighet
  3. Bristande ventilation
  4. Väderpåverkan såsom regn
  5. Avsaknad av fuktspärrar och dränering

En fuktskada kan röra sig om trasiga vattenledningsrör och gamla packningar eller kondens från varmvatten i badrummet vid långa duschar. Vitvaror som tvätt- och diskmaskiner kan läcka och skada golvet om det inte skyddas av ett droppskydd.

Dessutom kan ett ventilationssystem som är dåligt underhållet eller trasigt skapa stillastående luft, vilket i sin tur leder till hög luftfuktighet. Det finns risk för vattenläckage, hög luftfuktighet, översvämningar och kondens i alla bostäder, men det kan även uppstå skador om taket läcker eller om kallvinden är fuktig.

Var tenderar fuktskador (vanligtvis) att uppstå?

En fuktskada skadar levande material i huset. Den kan få trä och golv att ruttna, och kakel och klinkers att lossna när fogarna brister. Det värsta är att fukten är en utmärkt grogrund för mögelsvamp som trivs i fuktiga organiska material. Mögelsvamp är en stor hälsofara för hela familjen, men speciellt för de som lider av astma och allergi.

Kallvind med fukt och mögel

Det är därför viktigt att veta var du ska hålla extra utkik efter fukt. Synliga fuktskador uppstår ofta på fasader, tak och golv. Det är vissa utrymmen i bostäder som är extra utsatta och dessa är:

  • Krypgrunden - Kall markfukt kommer upp ur marken och kan skada krypgrunder och förråd som saknar fuktspärrar och bra dränering. Läs mer om fukt i krypgrunden.
  • Förrådet - Förråd som står ouppvärmda och har bristande ventilation är mottagliga för både fukt och kondens
  • Källaren -  Fuktskador i källare kan bero på dålig dränering.
  • Garaget - Fukten beror ofta på dålig ventilation eller kondens då garage är sämre isolerade. Kolla vår artikel om fukt i garaget och tips på vad att göra.
  • Kallvinden - Har ofta dålig isolering och ventilation vilket leder till kondens under vinterhalvåret.

För att undvika fukt i dessa husdelar kan du utföra regelbundna inspektioner, åtgärda brister och ställa in en luftavfuktare i förebyggande syfte.

Det kan också ofta uppstå fuktproblem i båtar och fritidshus som används under korta säsonger. Dessa står ouppvärmda under vintern och besöks inte tillräckligt ofta för att fukten ska kunna upptäckas i tid.

Tecken att hålla utkik efter

Det kan finnas flera tecken på en fuktskada. Om du känner till de vanligaste så blir det enklare att hålla utkik efter dem och upptäcka fuktangrepp i tid.

Vanliga tecken vid skador orsakade av fukt:

  1. Synliga förändringar på golv (såsom svullna golvbrädor), väggar, fasader eller tak
  2. Färgförändringar som missfärgningar, ringar och mörka fläckar
  3. Unken lukt i utrymmet
  4. Synliga mögelfläckar: gröna, vita eller svarta
  5. Färg som flagnar eller tapet som bubblar sig
  6. Fogar som släpper vid kakel och klinkers
  7. Porös puts

Det är framförallt en unken lukt som sprider sig i huset och färgförändringar som kan ge dig en första hint om att något är fel. Det är viktigt att snabbt åtgärda det och komma till bukt med själva grundproblemet.

Skillnad mellan vatten- och fuktskada

Det är viktigt att skilja mellan skador som är orsakade av vatten och fukt. Vattenskador orsakas av flytande vatten, medan fuktskador orsakas av vatten i ångfas, det vill säga luftfuktighet.

Vattenskador uppkommer ofta genom trasiga vattenledningar, men även när avlopp, tvättmaskin eller dränering inte fungerar som det ska. Skador som har orsakats av vatten kan ersättas av ditt försäkringsbolag om de inte beror på bristande tillsyn.

Fuktskador kan uppstå när vädret och årstiderna växlar, men även av de som bor i huset och deras levnadsvanor. Varma duschar i kombination med dålig ventilation är ett exempel. Dålig dränering och uppvärmning är två andra orsaker. Renovering efter en fuktskada ersätts vanligtvis inte av ditt försäkringsbolag.

Vad ska man göra om man misstänker en fuktskada?

Till att börja med är det viktigt att ta hand om grundproblemet. Om det har uppstått en fuktskada, som kanske till och med har utvecklats till mögelpåväxt, så är det viktigt att åtgärda detta innan man börjar arbeta i förebyggande syfte. I en fuktig miljö kan mögel börja växa inom 24 till 48 timmar. Det är därför angeläget att åtgärda skador så fort som möjligt för att problemet inte ska bli större.

Hitta och stoppa fuktkällan, öka ventilationen och kontakta en fukttekniker. Dokumentera även skadorna och kontakta ditt försäkringsbolag. När skadan är åtgärdad kan du börja arbeta förebyggande och vara proaktiv för att inte liknande problem ska uppstå.

Förebyggande åtgärder

Skador som är orsakade av fukt kan snabbt bli till ett allvarligt problem, det är därför viktigt att vara uppmärksam på eventuella skador. Genom att arbeta förebyggande kan du med enkla medel undvika att fukt skapar skador som innebär kostsamma renoveringar.

  • Regelbunden inspektion - Särskilt av utsatta utrymmen såsom badrum, kök och källare.
  • Förbättrad ventilation - Det är viktigt med en bra ventilation med luftomsättning så att utrymmet kan "andas". Ett FTX-ventilationsaggregat kan även återvinna värmen och sänka elkostnaderna.
  • Underhåll av känsliga utrymmen - Det är viktigt att kolla så att taket inte läcker och att dräneringen är i gott skick.
  • Torka upp synligt vatten - Torka upp vatten som spills ut eller droppar från vitvaror.
  • Använd en sorptionsavfuktare - Placera en sorptionsavfuktare från Acetec i fuktiga utrymmen för att avfukta luften.

Att använda en sorptionsavfuktare från Acetec är idealiskt för att förhindra hög relativt luftfuktighet, särskilt i kalla och fuktiga miljöer. Avfuktaren absorberar effektivt fukt, vilket motverkar att mögel, röta och dålig lukt får de rätta förutsättningarna.

Använd gärna vårt verktyg som ger dig förslag på en lämplig avfuktare till det utrymme du vill avfukta. Klicka på knappen nedanför för att testa det.

Välj avfuktare