Exkl. moms Inkl. moms

Fukt i garage - Tips och lösningar

Fukt i garage - Tips och lösningar

Sliter du också med ett fuktigt garage? Ett garage är mer än bara en plats att parkera bilen i.

För många av oss fungerar den också som förvaringsutrymme för allt från verktyg och sportutrustning till trädgårdsmöbler och annat vi inte använder dagligen. Vissa använder till och med garaget som en liten verkstad eller studio.

Men det är just här problem uppstår - garaget är ofta en av de delar i huset som är mest utsatt för fukt samtidigt som det används för långtidsförvaring. Enligt Sintef beror 75% av alla byggskador på fukt. Det visar på vikten att åtgärda problemet innan det går så långt. Utan bra ventilation och ordentlig fuktkontroll kan det samlas fukt som med tiden leder till rost, mögel och strukturella skador på byggnaden.

Ett fuktigt garage är inte bara otrivsamt; det kan faktiskt förstöra både dina saker och själva garaget. Det är därför viktigt att hitta en effektiv fuktlösning. Låt oss titta på hur du kan bli av med fukten - och varför en sorptionsavfuktare är ett bra sätt att hålla ditt garage torrt och säkert.

Varför uppstår fukt i garaget?

Tecken på fuktskador är bland annat unken lukt, missfärgningar, mörka fuktfläckar på väggar och tak, avflagning av färg och tapeter, samt synligt mögel. Men varför uppstår fukt från första början? Några orsaker är:

  1. Kondens: När varm luft möter kalla ytor i garaget, som betonggolv, plåtar eller oisolerade väggar, kan kondens uppstå.
  2. Fukttillskot: En garageport som dagligen öppnas och stängs, kläder eller ved på torkning, en bil med snö eller vatten på sig, etc.
  3. Vatteninträngning: Markfukt eller regn- och smältvatten som letar sig in i garaget, antingen genom en dåligt tät dörr eller spruckna väggar, kan avsevärt höja luftfuktigheten.
  4. Dålig ventilation: Många garage har dålig ventilation, vilket gör att fukt som kommer in inte kommer ut. Detta kan leda till en sluten miljö där fukt byggs upp med tiden.

Vårt omväxlande svenska klimat

Sverige har ett omväxlande klimat som ibland skapar bekymmer för garageägare. Med regniga höstar, snöiga vintrar och blöta vårmånader är fukt i garaget ett särskilt stort problem, vilket kan orsaka betydande skador på både byggnaden och interiören.

Under hösten, när regnet öser ner, kan vatten komma in i garaget genom små sprickor i väggar, tak eller runt dörrar och fönster. Dessutom kan garagegolvet, ofta av betong, absorbera fukt från marken, vilket ökar luftfuktigheten inne i rummet. När vintern kommer innebär de kalla temperaturerna en ny utmaning. Den fukt som redan finns kan kondensera på kalla ytor som väggar och golv och skapa perfekt miljö för mögel och svamp.

Även om våren kommer med mildare temperaturer, kan smältvatten från snö runt garaget orsaka problem, särskilt om dräneringen är dålig eller om det finns sprickor i grunden. Växlingen mellan frysning och upptining gör att små sprickor vidgas, vilket ger fukt fler vägar in. Allt detta gör det tydligt att svenska garage behöver effektiv fuktkontroll.

Utöver det finns det andra faktorer som påverkar, som kläder på tork, garageporten eller en bil med snö eller regnvatten.

Varför är det ett problem med en hög fuktnivå?

En för hög relativ luftfuktighet under en längre period - oavsett om det är i en kallvind, krypgrund, förråd, garage, etc. - kan leda till flera problem:

  • Korrosion: Metallföremål som verktyg, bilar och cyklar rostar snabbare i en fuktig miljö.
  • Mögel och svampar: Dessa skadliga organismer trivs i fuktiga förhållanden och kan inte bara skada byggmaterial, utan även utgöra en hälsorisk.
  • Minskat fastighetsvärde: Ett fuktigt garage kan påverka ditt fastighetsvärde, då det kan vara ett tecken på dåligt underhåll eller mer omfattande, underliggande problem.

Förebyggande fuktåtgärder

Det första steget är att säkerställa bra ventilation. På så sätt minskar man uppbyggnaden av fukt, speciellt under fuktiga månader med hög temperatur och nederbörd. Om garaget är kallt, kan man också höja värmen eller installera en värmekälla för att få ner den relativa luftfuktigheten.

Att isolera väggar, golv och tak är en annan åtgärd som du bör göra om du installerar en värmekälla. Kontrollera även att dräneringen runt garaget fungerar som den ska, så att regnvatten inte rinner mot fastigheten. Se också till att garageporten stänger ordentligt! En dörr som inte är ordentligt tät kan släppa in både vatten och kall luft och skapa en fuktigare miljö.

När våren kommer och snön runt huset börjar smälta är det viktigt att kontrollera så vatten inte rinner mot fastigheten. Gå över garaget och utför det nödvändiga underhållet för att förhindra att smältvatten kommer in.

En luftavfuktare är en annan effektiv och förebyggande åtgärd. Det finns framförallt två typer av avfuktare på marknaden: kondensavfuktare och sorptionsavfuktare. Båda har sina styrkor och svagheter, men i ett ouppvärmt och fuktigt garage är det viktigt att välja den som fungerar bäst under dessa förhållanden.

Sorptionsavfuktare - en effektiv åtgärd mot fukt

Sorptionsavfuktare, ibland kallad krypgrundsavfuktare, fungerar enkelt förklarat genom att en fläkt drar in fuktig luft till en roterande rotor med fuktabsorberande material som suger upp fukten. Därefter värms materialet upp och vattenångan leds ut ur utrymmet via en våtgasslang, medan den torra, behandlade luften förs tillbaka in i utrymmet.

 

 

Denna sorptionsteknik är mycket effektiv i kalla miljöer, ändå ner till -20 grader, och därför lämplig när du har fuktproblem i ouppvärmda garage.

Våra mindre avfuktare som RCF 12 och RCF 20, lämpliga för exempelvis ett garage, har dessutom en manöverpanel som ger dig full kontroll över fukthalten, med larmindikatorer som varnar om fukthalten överskrider förinställda gränser. Avfuktarna jobbar endast vid behov och går sedan in i viloläge för att spara energi.

I garaget är det bra att välja en avfuktare med högre kapacitet för att hantera de stora mängder fukt som kan tillkomma. Detta gäller särskilt när garageporten öppnas, vilket släpper in fuktig luft utifrån, eller när en blöt bil förvaras.

Fördelar:

  • Ett smidigt och mycket effektivt alternativ för att snabbt få ner luftfuktigheten i garaget. Manöverpanelen ger dig full kontroll och extra trygghet.
  • Fungerar effektivt i låga temperaturer, vilket gör sorptionsavfuktare idealiska för kallare garage (15 grader och nedåt).
  • Har ofta större kapacitet att avfukta stora eller delade rum.
  • Behöver inte tömma vattentanken, eftersom fukten går ut genom en våtgasslang.

Nackdelar:

  • Högre inköpskostnad jämfört med kondensavfuktare.
  • Lite svårare installation (placering av slangar och tätning av öppningar). Det medföljer dock tydliga instruktioner, annars är det något som en montör enkelt gör.

När du behöver bli av med fukt i garaget - speciellt när det är ett kallare garage - är en sorptionsavfuktare det bästa valet.

Service av avfuktare.

Kondensavfuktare kan fungera tillräckligt bra i vissa fall, men de kämpar på när temperaturen sjunker - vilket ofta händer i ett garage. Sorptionsavfuktare däremot gör jobbet trots kyla och de klarar att avfukta stora mängder fukt, vilket ofta kan vara fallet i ett garage. Detta gör dem till en säker lösning som håller garaget torrt och säkert över tiden.

Hjälp med att välja en avfuktare till kallgaraget?

Klicka dig gärna vidare och kolla vår guide om avfuktare i garage.

Annars kan du alltid testa vårt kostnadsfria verktyg nedan som baserar sig på volymen du vill avfukta.

Välj avfuktare till garaget