Exkl. moms Inkl. moms
Fågelvy över Älvsbyn, Piteåälven som rinner fram och gröna landskap.

Avfuktare för fritidshus och sommarstuga

Har du problem med fukt eller mögel i ditt fritidshus eller sommarstuga? Du är inte ensam. Sommarstugor som står ouppvärmda under perioder löper särskilt hög risk, särskilt i kryp- och torpargrunder.

Fuktproblem uppstår ofta på grund av felaktigheter i konstruktionen, klimat och dålig ventilation. Fukt kan tränga in genom ytterväggar eller uppstå i grunden och på vinden. I värsta fall kan den leda till mögel eller röta som angriper bjälklaget eller isoleringen.

Det bästa sättet att undvika fukt är att hålla fritidshuset eller stugan uppvärmd året runt och säkerställa god ventilation i konstruktionen. Att installera en sorptionsavfuktare för att minska och hålla fukthalten låg är en annan effektiv, förebyggande åtgärd.

Var kan det ofta förekomma fukt i fritidshuset?

 • Kryp- och torpargrund: Om det är undertryck i grunden under sommaren kan varm luft sugas in och därefter kylas ner i den svalare kryp- eller torpargrunden, vilket leder till kondensation mot kalla ytor. Ytterligare problem kan vara läckage, dålig dränering eller lutning mot huset, som gör att vatten rinner mot fastigheten. Markfukt eller fukt kring betongbalkar kan också orsaka problem.
 • Kallvind: Kallvindar kan vara ett problemområde i ett fritidshus. Om varm luft enkelt kan vandra upp genom ångspärren (om det ens finns) och möta den kallare luften på vinden uppstår kondens, särskilt om konstruktionen har dålig isolering eller ventilation. En avfuktare på vinden kan effektivt avlägsna överskottsfukt och skydda stugan.

Mögel i stugan?

Om du upptäcker mögel är det viktigt att vidta åtgärder så snabbt som möjligt. Börja med att göra en utredning för att bedöma omfattningen och sanera det på ett lämpligt sätt med professionell hjälp. Du måste åtgärda själva grundproblemet, till exempel genom att förbättra konstruktionen, ventilationen eller hålla stugan uppvärmd året runt. En sorptionsavfuktare med tillhörande övervakningsenhet kan exempelvis hålla krypgrunden eller vinden torr och förebygga fuktproblem.

Välja rätt avfuktare till sommarstugan

Storleken på sommarhuset och fuktnivån bestämmer vilken avfuktare du bör välja. För att avfukta en krypgrund är en sorptionsavfuktare, som arbetar effektivt i svalare miljöer, det rätta valet.

Vår minsta sorptionsavfuktare, EvoDry 6H 2.0, är en utmärkt lösning för fritidshus och kan avfukta en volym upp till 100 m³. För större lantställen eller hus är EvoDry RCF 12 G1 lämplig, då den kan hantera upp till 200 m³. Om du behöver avfukta ännu större utrymmen är EvoDry RCF 20 G1 ett bra val. Den hanterar problemområden upp till 300 m³ med en avfuktningskapacitet på 17,7 liter per 24 timmar vid 20°C/60% RF (relativ fuktighet). Alla avfuktare kommer med tre års inskicksgaranti.

Behöver du hjälp med att välja rätt avfuktare? Vi har ett egenutvecklat verktyg baserat på hur stor volym i m³ du vill avfukta. Testa det gärna genom att klicka på knappen nedan!

 

Välj avfuktare till sommarstuga

 

Passande avfuktare

 • Totalt: 3
 • Avfuktare EvoDry 6H 2.0

  9,850.00 SEK

 • Avfuktare EvoDry RCF 20 G1

  19,995.00 SEK

 • Avfuktare EvoDry RCF 12 G1

  15,455.00 SEK

 • Totalt: 3