Exkl. moms Inkl. moms

Hur minimerar man elförbrukningen på en sorptionsavfuktare?

För att minimera elförbrukningen på en sorptionsavfuktare kan du följa dessa tips

För att minimera elförbrukningen på en sorptionsavfuktare kan du följa dessa tips:

 1. Korrekt storlek: Se till att du väljer en sorptionsavfuktare som är lämplig storlek för det område du behöver avfukta.
  En överdimensionerad enhet kommer att förbruka mer el utan att ge några ytterligare fördelar.
 2. Driftlägen: De flesta sorptionsavfuktare erbjuder olika driftlägen som hög, medium och låg.
  Välj det läge som är lämpligt för luftfuktigheten i ditt utrymme. Att köra avfuktaren på ett lägre läge kommer att förbruka mindre energi.
 3. Timerinställningar: Om din avfuktare har en timerfunktion, använd den för att ställa in specifika driftsperioder. Du kan till exempel ställa in den så att den bara går under de tider då luftfuktigheten är på topp, till exempel över natten eller när du är borta från hemmet. Detta hjälper dig att undvika onödig drift och minskar energiförbrukningen.
 4. Optimal relativ luftfuktighet: Ställ in avfuktaren så att den bibehåller en optimal relativ luftfuktighet istället för att försöka eliminera luftfuktigheten helt.
  Ett område på 40-50 % relativ luftfuktighet är vanligtvis bekvämt för de flesta miljöer. Att ständigt försöka uppnå mycket låga luftfuktighetsnivåer kommer att förbruka mer energi.
 5. Regelbundet underhåll: Håll din avfuktare ren och välskött.
  Rengör eller byt ut filtren enligt tillverkarens rekommendationer för att säkerställa ett effektivt luftflöde. En ren enhet fungerar mer effektivt och använder mindre energi.
 6. Isolering och tätning: Förbättra isoleringen och tätningen av ditt utrymme för att minimera inträde av utomhusluft och fukt.
  Genom att förhindra att ytterligare fukt kommer in i området kan du minska arbetsbelastningen på avfuktaren och i sin tur spara energi.
 7. Ventilation: Om möjligt, använd naturlig ventilation för att minska luftfuktigheten.
  Öppna fönster eller använd frånluftsfläktar när utomhusfuktigheten är lägre än inomhusfuktigheten. Detta kan komplettera avfuktarens arbete och potentiellt minska dess drifttid.
 8. Rumstemperatur: Sorptionsavfuktare fungerar mer effektivt vid varmare rumstemperaturer.
  Om möjligt, bibehåll en något högre rumstemperatur (inom komfortgränserna) för att förbättra avfuktarens prestanda och energieffektivitet.
 9. Utvärdera energieffektivitet: När du köper en sorptionsavfuktare.
  Energieffektiva modeller är designade för att förbruka mindre el samtidigt som de levererar effektiv avfuktning.

Kom ihåg att dessa tips kan hjälpa dig att minimera elförbrukningen, men de bör tillämpas på ett sätt som upprätthåller en bekväm och hälsosam inomhusmiljö.

Läs mer om våra avfuktare HÄR